Domowy makaron orkiszowy

Domowy makaron, wiadomo – najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitoล›ci, ลผaden nie dorรณwna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosรณล‚ z domowym makaronem smakuje wyjฤ…tkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejฤ™tnoล›ci, a tym bardziej maszynki do makaronu.

Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mฤ…ki, obojฤ™tnie jakiej uลผyjesz weลบ 1 jajko i ewentualnie 1-2 ล‚yลผki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zaleลผnoล›ci jak pokroisz makaron moลผesz wyprodukowaฤ‡ w domu:

  • fettuccine – gruboล›ฤ‡ paskรณw 3-4 mm
  • tagliatelle – gruboล›ฤ‡ paskรณw 8 mm
  • pappardelle – gruboล›ฤ‡ paskรณw 2-3 cm.

Jeลผeli uลผywasz maszynki do makaronu, zamiast wody dodaj olej lub dodatkowe ลผรณล‚tko na 100 g mฤ…ki. Makaron duลผo ล‚atwiej rolowaฤ‡, poniewaลผ siฤ™ nie skleja. Duลผo szybciej jest gotowy do ciฤ™cia, bo wystarczy 10 minut suszenia.

Skล‚adniki:

  • 200 g mฤ…ki orkiszowej
  • 2 jajka
  • 2-4 ล‚yลผki wody/2 ล‚yลผki oleju
  • szczypta soli

Wykonanie:

  • na stolnicฤ™ wsypaฤ‡ mฤ…kฤ™, w ล›rodku zrobiฤ‡ zagล‚ฤ™bienie, wlaฤ‡ rozbeล‚tane jajka, stopniowo wymieszaฤ‡ zgarniajฤ…c mฤ…kฤ™ z bokรณw dodajฤ…c sรณl. Ewentualnie proล›ciej i szybciej umieล›ciฤ‡ wszystkie skล‚adniki w misie robota i zagnieล›ฤ‡ lล›niฤ…ce, gล‚adkie ciasto. Przykryฤ‡ ล›ciereczkฤ… i pozostawiฤ‡, by odpoczฤ™ล‚o 30 minut
  • podzieliฤ‡ ciasto na 3 czฤ™ล›ci. Na oprรณszonej mฤ…kฤ… stolnicy cienko je rozwaล‚kowaฤ‡. Placki rozล‚oลผyฤ‡ na czystych kuchennych ล›ciereczkach i pozostawiฤ‡ na okoล‚o 2 godziny do przesuszenia. W poล‚owie tego czasu ciasto obrรณciฤ‡
  • przeschniฤ™te placki lekko oprรณszyฤ‡ mฤ…kฤ… i pokroiฤ‡ w paski. Uล‚oลผyฤ‡ jeden na drugim nie za duลผo, najlepiej 4-6 warstw i pokroiฤ‡ w poprzek wg przeznaczenia. 
  • Jeล›li chcemy dล‚ugi makaron zwijamy rozwaล‚kowny placek w luลบny rulon i kroimy. Szerokoล›ฤ‡ wstฤ…ลผek ustalamy wg zapotrzebowania. Nastฤ™pnie naleลผy chwyciฤ‡ za koniec kaลผdej wstฤ…ลผki i potrzฤ…snฤ…ฤ‡, aลผ siฤ™ rozwinie. Potem zล‚apaฤ‡ kilka wstฤ…ลผek razem, luลบno zwinฤ…ฤ‡ w gniazdka i tak zostawiฤ‡ do przesuszenia 
  • gotowaฤ‡ w duลผej iloล›ci osolonej wody, dosล‚ownie – 1-2 minuty od wypล‚yniฤ™cia

Uwagi:

Aby makaron nie kleiล‚ siฤ™ podczas gotowania, naleลผy do wody dodaฤ‡ ล‚yลผkฤ™ oleju lub masล‚a. Przelewanie ugotowanego makaronu wodฤ… ma celu wypล‚ukanie krochmalu, poniewaลผ niespล‚ukany krochmal powoduje sklejanie siฤ™ makaronu. Domowy przesuszony makaron moลผna przechowywaฤ‡ do kilku miesiฤ™cy.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *