Domowy makaron, wiadomo – najlepszy. Pomimo sklepowej makaronowej obfitoลci, ลผaden nie dorรณwna smakowi temu samodzielnie przygotowanemu w domu. Rosรณล z domowym makaronem smakuje wyjฤ
tkowo.
Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejฤtnoลci, a tym bardziej maszynki do makaronu.
Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mฤ
ki, obojฤtnie jakiej uลผyjesz weลบ 1 jajko i ewentualnie 1-2 ลyลผki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zaleลผnoลci jak pokroisz makaron moลผesz wyprodukowaฤ w domu:
- fettuccine – gruboลฤ paskรณw 3-4 mm
- tagliatelle – gruboลฤ paskรณw 8 mm
- pappardelle – gruboลฤ paskรณw 2-3 cm.
Jeลผeli uลผywasz maszynki do makaronu, zamiast wody dodaj olej lub dodatkowe ลผรณลtko na 100 g mฤ ki. Makaron duลผo ลatwiej rolowaฤ, poniewaลผ siฤ nie skleja. Duลผo szybciej jest gotowy do ciฤcia, bo wystarczy 10 minut suszenia.
Skลadniki:
- 200 g mฤ ki orkiszowej
- 2 jajka
- 2-4 ลyลผki wody/2 ลyลผki oleju
- szczypta soli
Wykonanie:
- na stolnicฤ wsypaฤ mฤ kฤ, w ลrodku zrobiฤ zagลฤbienie, wlaฤ rozbeลtane jajka, stopniowo wymieszaฤ zgarniajฤ c mฤ kฤ z bokรณw dodajฤ c sรณl. Ewentualnie proลciej i szybciej umieลciฤ wszystkie skลadniki w misie robota i zagnieลฤ lลniฤ ce, gลadkie ciasto. Przykryฤ ลciereczkฤ i pozostawiฤ, by odpoczฤลo 30 minut
- podzieliฤ ciasto na 3 czฤลci. Na oprรณszonej mฤ kฤ stolnicy cienko je rozwaลkowaฤ. Placki rozลoลผyฤ na czystych kuchennych ลciereczkach i pozostawiฤ na okoลo 2 godziny do przesuszenia. W poลowie tego czasu ciasto obrรณciฤ
- przeschniฤte placki lekko oprรณszyฤ mฤ kฤ i pokroiฤ w paski. Uลoลผyฤ jeden na drugim nie za duลผo, najlepiej 4-6 warstw i pokroiฤ w poprzek wg przeznaczenia.
- Jeลli chcemy dลugi makaron zwijamy rozwaลkowny placek w luลบny rulon i kroimy. Szerokoลฤ wstฤ ลผek ustalamy wg zapotrzebowania. Nastฤpnie naleลผy chwyciฤ za koniec kaลผdej wstฤ ลผki i potrzฤ snฤ ฤ, aลผ siฤ rozwinie. Potem zลapaฤ kilka wstฤ ลผek razem, luลบno zwinฤ ฤ w gniazdka i tak zostawiฤ do przesuszenia
- gotowaฤ w duลผej iloลci osolonej wody, dosลownie – 1-2 minuty od wypลyniฤcia
Uwagi:
Aby makaron nie kleiล siฤ podczas gotowania, naleลผy do wody dodaฤ ลyลผkฤ oleju lub masลa. Przelewanie ugotowanego makaronu wodฤ ma celu wypลukanie krochmalu, poniewaลผ niespลukany krochmal powoduje sklejanie siฤ makaronu. Domowy przesuszony makaron moลผna przechowywaฤ do kilku miesiฤcy.
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐