Kurczak po polsku to tradycyjne danie, które gości na polskich stołach co najmniej od kilku stuleci. Kurczak pieczony w całości, z pysznym nadzieniem - to rozwiązanie idealne na rodzinne biesiadowanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką. Podstawą jest nadzienie z wątróbki, bułki tartej, masła, żółtka i osobno ubitej piany, która nadaje farszowi niebywałej lekkości. Clou nadzienia i cały jego smak to dodatek ogromnej ilości świeżej posiekanej natki pietruszki. Przepis wszechobecny w starych książkach kucharskich. W internecie znany jako kurczak po polsku Magdy Gessler. Popularność zyskał dzięki "Kuchennym rewolucjom".
To sycące, niezbyt ciężkie danie, bardzo aromatyczne, zaskakujące prostotą składników jest mi znane właściwie od zawsze. Uwielbiam tak przygotowanego kurczaka. W towarzystwie klusek śląskich gościł w moim domu w niedziele, święta i przy okazji uroczystości rodzinnych. Gdy pojawiał się na stole rozpoczynało się polowanie na "kuperek" i kawałek z jak największą ilością farszu.
Składniki:
kurczak 1200-1500 g
1 wątróbka drobiowa
1 czubata łyżka masła - 30 g
2 łyżki bułki tartej lub mała czerstwa bułeczka
1/2 szklanki mleka lub wody
spory pęczek zielonej pietruszki
2 łyżeczki papryki słodkiej - opcjonalnie
2 łyżki oleju - opcjonalnie
masło do pieczenia
Wykonanie:
- kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą. Odstawić na godzinę. Wymieszaj 2 łyżeczki papryki z olejem i natrzyj kurczaka, gdy chcesz by miał wyjątkowy kolorek
- przygotuj nadzianko. Bułkę namocz w mleku lub wodzie (namaczam w wodzie). Wątróbkę posiekaj. Utrzyj masło z żółtkiem na puszystą masę, dodaj wątróbkę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Ubij białko na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą. Przygotowanym farszem nadziać kurczaka i zaszyć. Jeśli wydaje Ci się, że nadzianka jest za mało, nie przejmuj się. Bardzo jeszcze urośnie w trakcie pieczenia
- ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym, brytfance. Podlać szklanką gorącej wody lub bulionu, na wierzchu ułóż wiórki masła i piecz w temperaturze 200`C 60 minut. W trakcie pieczenia podlewaj kilkakrotnie wytworzonym sosikiem
- upieczonego, gorącego kurczaka podzielić na porcje. Znakomicie smakuje równiez na zimno
8 komentarzy
Boski! <3
OdpowiedzUsuńNieskromnie muszę się zgodzić. Mój ulubiony:)
UsuńNika jak należy rozumieć składnik farszu : 1 wątróbka drobiowa ? a jak to wygląda wagowo ?
OdpowiedzUsuńA wiesz, sama miałam ten problem odpisując przepis z domowego notatnika. Powinna być jednak jedna wątróbka z podwójnym płatem, choć dle niektórych może to oznaczc 2 sztuki. W każdym razie ilość, którą kurczak ma na wyposaźeniu gdy kupujesz go z kompletem podrobów:)
UsuńUwielbiam wątróbkę, więc cieszę się do takiego kurczaka.
OdpowiedzUsuńNadzienie z wątróbką jest pyszne:)
UsuńNiko dziękuję za odpowiedź :) Użyje wątróbek drobiowych do zrobienia farszu do krokietów, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUrszulko, krokieciki zapowiadają się bardzo smakowicie:) Jednego od razu porywam:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!