Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski, turemerik), roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję - kurkumę - które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy. Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej.
To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa.
Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce w naszej kuchni.
Właściwości zdrowotne kurkumy:
- kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych - działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina nie dość, że niszczy komórki nowotworowe to "wysyła" sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka. W odróżnieniu od syntetycznych leków antynowotworowych kurkuma nie atakuje zdrowych komórek i DNA, a jej stosowanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych
- oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne
- jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organiźmie człowieka
- dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci
- poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób
- obniża ryzyko występowanie chorób serca. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach
- może pomóc w leczeniu i zapobieganiu choroby Alzheimera
- jest pomocna w leczeniu zapalenia stawów
- hamuje produkcję kamieni żółciowych
- skutecznie zwalcza depresję
- obniża poziom cholesterolu i glukozy
- łagodzi niestrawność żołądka
- może opóźniać procesy starzenia
Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować odzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało - około 20%.
Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczegolnie fasoli oraz do domowych wypieków.
Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu.
Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem.
W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.
źródło : tutaj i tu
4 komentarzy
Bardzo czesto uzywam w kuchni kurkume. No ale coz z tego,jak nie mialam pojecia,ze organizm przyswaja ja w towarzystwie pieprzu i papryki:-(. Dziekuje Ci za ten post:-P.
OdpowiedzUsuńNo właśnie, jeszcze do niedawna sama o tym nie wiedziałam:) No cóż, uczymy się całe zycie. Cieszę się, że mój post sie przydał:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPożyteczny artykuł! Używam kurkumy głównie w surówkach, na szczęście w towarzystwie pieprzu :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!