Kurkuma — przyprawa życia

Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski, turemerik), roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję — kurkumę — które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy.

Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej. To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa. Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce w naszej kuchni.

Kurkuma — właściwości zdrowotne

  •  kurkuma słynie ze swoich właściwości cytotoksycznych — działa toksycznie na komórki rakowe. Najnowsze badania pokazują, że kurkumina nie dość, że niszczy komórki nowotworowe to „wysyła” sygnał, który rozpoczyna proces samotrawienia się raka. W odróżnieniu od syntetycznych leków antynowotworowych kurkuma nie atakuje zdrowych komórek i DNA, a jej stosowanie nie niesie za sobą żadnych skutków ubocznych 
  • oczyszcza krew i ma działanie przeciwzapalne
  • jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, gdyż sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu się toksyn w organizmie człowieka
  • dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci
  • poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób
  • obniża ryzyko występowanie chorób serca. Może hamować tworzenie zakrzepów w naczyniach
  • może pomóc w leczeniu i zapobieganiu choroby Alzheimera
  • jest pomocna w leczeniu zapalenia stawów
  • hamuje produkcję kamieni żółciowych
  • skutecznie zwalcza depresję
  • obniża poziom cholesterolu i glukozy
  • łagodzi niestrawność żołądka
  • może opóźniać procesy starzenia  

Kurkuma — jak stosować?

Kurkuma jest składnikiem innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Kurkumę lepiej jednak kupować oddzielnie, gdyż w mieszance curry jest jej mało — około 20%.

Przyprawę powinno dodawać się na początku gotowania. W kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do potraw z ryżu i warzyw, szczególnie fasoli oraz do domowych wypieków.   Dodana w niewielkiej ilości ma łagodny smak i zapach. Wystarczy 1/8 łyżeczki kurkumy na 4 porcje jajecznicy, omletu, warzyw, zupy czy ryżu.

Koniecznie należy zmieszać kurkumę z papryką lub pieprzem. Samej kurkumy organizm nie jest w stanie przyswoić, a w połączeniu z papryką jej działanie zwiększa się 2000 razy. Powinna być również rozpuszczona w daniu z oliwą lub olejem.

W Polsce nadal jest niezbyt popularna, a wykorzystywana głównie jako barwnik do masła, sałatek i ryżu. Uwzględnianie jej w codziennej diecie jest najprostszym sposobem, aby cieszyć się dobrym zdrowiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *