Sos żurawinowy do mięs na miodzie

Właśnie trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściwości lecznicze. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę, jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu.

Składniki:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • sok z 1 pomarańczy (około 120 ml)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • gałka muszkatołowa, imbir, goździk — opcjonalnie

Wykonanie:

  • w rondelku rozpuścić masło z miodem. Dodać umytą, przebraną żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 10 minut (żurawina strzela i podskakuje). Doprawić cynamonem i ewentualnie imbirem oraz gałką muszkatołową. To wszystko, sosik gotowy 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *