Właśnie trwa sezon na żurawinę. Tych małych czerwonych kulek nie może zabraknąć w zdrowej diecie. Żurawina to nie tylko skarbnica witamin, posiada także właściowości lecznicze. Krótko przeczytaj: tutaj. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest super smaczny i bardzo prosty do przygotowania. To znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, pieczonej gęsi, kaczki, dziczyzny, pasztetów i sera pleśniowego w diecie wegetarian. Dla mnie również doskonały dodatek do hummusu i kanapek. Świetnie smakuje i na zimno i na gorąco. Teraz gdy bez trudu kupisz świeżą żurawinę jest najlepszy czas, by przygotować z niej sos. Świetny dodatek do listopadowej gęsi. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
sok z 1 pomarańczy (około 120 ml)
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
gałka muszkatałowa, imbir, goździk - opcjonalnie
Wykonanie:
- w rodelku rozpuścić masło z miodem. Dodać umytą, przebraną żurawinę i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem około 10 minut (żurawina strzela i podskakuje). Doprawić cynamonem i ewentualnie imbirem oraz gałką muszkatałową. To wszystko, sosik gotowy
8 komentarzy
Mi od jakiegoś czasu żurawina zastępuje słodycze (owsianką, otrębami itp.) - idealny substytut, a przy tym naprawdę smaczny i zdrowy. Na pewno wypróbuje Twój sos przy następnej okazji. :)
OdpowiedzUsuńSosik jest super smaczny, a najważniejsze - bez "tony" cukru:)
UsuńSosik z żurawiny do piersi z gęsi podajemy na ciepło? I drugie pytanie, czy można przyrządzić go z suszonych żurawin? Mam bardzo dużo, wiec chciałabym spożytkować... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo i przepraszam, że tak zawracam głowę :)
I na ciepło, jeśli masz świeżo zrobiony i na zimno, jak wolisz:) Z konfitury żurawinowej ze słoiczka można zrobić dobry sos, ale z suszonej żurawiny - nie wiem niestety:) Naprawdę nie zawracasz głowy, bo chętnie odpowiem na każde pytanie, jeśli tylko wiem:) Pozdrawiam:)
UsuńHej, ile taki sosik można przechowywać w lodówce w słoiku ? (Mam namyśli tutaj sytuację, gdy nie "gotujemy słoików"
OdpowiedzUsuńU mie nie stał nigdy dłużej niż tydzień:) Bez pasteryzacji i żadnych środków przedłużających trwałość na pewno nie za długo:)
Usuń"nie stał nigdy dłużej niż tydzień" oznacza, że zawsze szybko znikał bo taki dobry, czy że po tygodniu się psuł ? :)
OdpowiedzUsuńDobre...No oczywiście, dlatego, że był taki smaczny! Inaczej nie zamieszczałabym przepisu!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!