Szarlotka kokosowa

Pyszna, o niepowtarzalnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie — królowa jesiennych wypieków — szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków.

To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha!

Składniki na kruchy spód:

  • 170 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 100 g mączki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1 jajko

Jabłkowe nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamon
  • sok z cytryny

Kokosowa kruszonka:

  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 3 łyżki dżemu z pigwy lub innego
  • cukier puder na posypkę

Wykonanie:

  • suche składniki na kruchy spód posiekać z pokrojonym, zimnym masłem, następnie dodać jajko. Szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę
  • jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone jabłuszka, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i podgrzewać około 15 minut, aż część  jabłek się całkowicie rozgotuje. Ostudzić
  • składniki na kruszonkę wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowane kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentualnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce
  • piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko  się rumieni przykryj ciasto folią aluminiową 
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *