Deser nie musi być bombą kaloryczną, a przy okazji możesz wykorzystać owoce z kompotu. Zmiksowane morele z amaretto i jogurt grecki dosłodzony kajmakiem, ułożone na ciasteczkach amarettini to bardzo smaczny zestaw, na pewno zadowoli każdego łakomczucha. Deser przygotujesz w kilka minut. Polecam!

Składniki:

  • 400 g połówek moreli z kompotu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki amaretto
  • garstka amarettini
  • 2 łyżki dulce de leche (kajmaku), ksylitolu lub miodu

Wykonanie:

  • odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę
  • jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem
  • na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz jogurtu. Wymieszać delikatnie, by powstał marmurkowy wzór. Przed podaniem schłodzić w lodówce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *