Masełko z czosnkiem niedźwiedzim

Krótki sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie dobiega końca. Dosłownie ostatnie listki drobno posiekałam, wymieszałam z masłem i otrzymałam świetne smakowe masełko. Jest dość czosnkowe w smaku, ale ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować.

Super sprawdza się jako dodatek do smażonych steków i każdego innego mięsiwa z grilla. Smakuje z pieczonym ziemniakiem, ze szparagami, do pieczywa czosnkowego lub jako nadzienie do kotleta de volaille.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • sól morska
  • 50 g liści czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

  • czosnek niedźwiedzi dokładnie umyj, osusz w papierowym ręczniku. Posiekaj w cieniutkie paseczki 
  • miękkie masło wymieszaj z solą i czosnkiem, najlepiej zrobić to widelcem. Przy pomocy kawałka folii spożywczej uformuj masło w wałek i przechowuj w lodówce. Możesz również masło zamrozić i odcinać potrzebne kawałki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *