Arabski chlebek z tahini — aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem.
Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala.

Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowaniu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny!

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 200 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży

Nadzienie:

  • 1 szklanka tahini
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • sezam do posypania

Wykonanie:

  • mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut
  • tahini wymieszać z cukrem pudrem. 
  • każdą kulę rozwałkować na okrąg o średnicy 25-30 cm i grubości 3 mm. Posmarować przygotowanym tahini i posypać cynamonem i ściśle zrolować. Następnie rulon skręcić jak sznurek, trzymając sztywno jeden koniec i obracając drugim. Tak skręcony, nieco rozciągnięty rulon ciasta wypełniony tahini skręcamy w postać ślimaka. Końcówkę ciasta włożyć pod spód, spiralnie skręconego chlebka. Chlebki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte chlebki posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypać sezamem. Piec w 180`C 25 minut do zrumienienia. Studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *