Arabski chlebek z tahini โ aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne ลniadanie. Prosty droลผdลผowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chaลwowym nadzieniem.
Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala.
Dawno miaลam juลผ na oku ten przepis, a po przygotowaniu domowej tahini nie miaลam juลผ wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny!
Skลadniki:
- 400 g mฤ ki orkiszowej jasnej 630
- 200 ml mleka
- 30 ml wody
- 50 g masลa
- 2 czubate ลyลผki cukru
- 1/2 ลyลผeczki soli
- 1 op. suchych droลผdลผy
Nadzienie:
- 1 szklankaย tahini
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 ลyลผka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 ลผรณลtko
- 2 ลyลผki mleka
- sezam do posypania
Wykonanie:
- mleko podgrzaฤ w garnuszku. Dodaฤ pokrojone masลo, by siฤ rozpuลciลo. Do misy miksera wlaฤ mleko, dodaฤ pozostaลe skลadniki i zagnieลฤ hakiem jednolite ciasto. Przykryฤ misฤ i pozostawiฤ do podwojenia objฤtoลci
- Wyroลniฤte ciasto podzieliฤ na 3 czฤลci. Uformowaฤ w kulki, przykryฤ i pozostawiฤ na 15 minut
- tahini wymieszaฤ z cukrem pudrem.ย
- kaลผdฤ kulฤ rozwaลkowaฤ na okrฤ g o ลrednicy 25-30 cm i gruboลci 3 mm. Posmarowaฤ przygotowanym tahini i posypaฤ cynamonem i ลciลle zrolowaฤ. Nastฤpnie rulon skrฤciฤ jak sznurek, trzymajฤ c sztywno jeden koniec i obracajฤ c drugim. Tak skrฤcony, nieco rozciฤ gniฤty rulon ciasta wypeลniony tahini skrฤcamy w postaฤ ลlimaka. Koลcรณwkฤ ciasta wลoลผyฤ pod spรณd, spiralnie skrฤconego chlebka. Chlebki uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia. Przykryฤ ลciereczkฤ i pozostawiฤ do wyroลniฤcia
- wyroลniฤte chlebki posmarowaฤ ลผรณลtkiem wymieszanym z 2 ลyลผkami mleka i posypaฤ sezamem. Piec w 180`C 25 minut do zrumienienia. Studziฤ na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐