Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym

Placuszki amerykańskie — pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananami, teraz pora na letnie wydanie pancakes’ów. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne.

Ponieważ sezon truskawkowy w pełni, zamiast jogurtu czy tradycyjnego syropu klonowego — polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mąki orkiszowej 630
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
  • truskawki

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minut. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło
  • rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek, nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię, zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę, jak na powierzchni placuszka ukażą się „bąbelki”
  • upieczone ułożyć w 2 „stosiki”. Podawać z sosem truskawkowym i pokrojonymi truskawkami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *