Nie wiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod takim tytułem znalazłam na kartce z kalendarza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie!

Składniki:

  • 75 dkg fileta z dorsza
  • 1-2 cytryny
  • 2 cebule
  • 3 strąki zielonej papryki
  • 40 g masła
  • kawałek imbiru
  • płatki chili
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • filety marynować w soku z cytryn 4 godziny
  • przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut 
  • rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła
  • dorsza układać na półmisku na przesmażonej papryce z cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i chili

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *