Nie wiem, czy na Haiti jedzą dorsza z zieloną papryką. Przepis pod takim tytułem znalazłam na kartce z kalendarza, a ponieważ jest z serii błyskawicznych, po zakupieniu zielonej papryki zrealizowałam go. Było bardzo smacznie!
Składniki:
- 75 dkg fileta z dorsza
- 1-2 cytryny
- 2 cebule
- 3 strąki zielonej papryki
- 40 g masła
- kawałek imbiru
- płatki chili
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- filety marynować w soku z cytryn 4 godziny
- przesmażyć na maśle pokrojoną w półkrążki cebulę oraz oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski paprykę. Dusić pod przykryciem do miękkości, około 5-8 minut
- rybę umieścić w garnuszku razem z marynatą i dopełnić wodą, tak by ryba była całkiem przykryta płynem. Zagotować i wyłączyć ogień. Rybę zostawić na kilka minut, by doszła
- dorsza układać na półmisku na przesmażonej papryce z cebulą. Oprószyć solą, pieprzem i chili
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂