Pleśniak ze śliwkami

Popularny „pleśniak”, kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki.

Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjątkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej — krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości, część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4-1 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 80 dkg śliwek
  • cynamon

Wykonanie:

  • zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Zapakować w folię i włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki
  • wypestkować śliwki
  • z białek ze szczyptą ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści
  • ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach  tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta
  • piec 45 minut w 160-170`C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *