Popularny "pleśniak", kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki.
Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjatkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej - krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam!
400 g mąki krupczatki
200 g masła
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
3/4-1 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
80 dkg śliwek
cynamon
Wykonanie:
- zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Zapakować w folię i włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki
- wypestkować śliwki
- z białek ze szczyptą ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać, aż cukier sie rozpuści
- ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta
- piec 45 minut w 160-170`C
22 komentarzy
Takiego plesniaka jeszcze nie jadlam. Wyglada mega apetycznie. Moj ulubiony placek i ukochane owoce w jednym:-). Jakiej wielkosci jest blaszka,ze piana z bialek jest taka duza:-)?
OdpowiedzUsuńPleśniak śliwkowy jest super, polecam! Blaszkan 20x30 cm:)
UsuńCzaderski :D
OdpowiedzUsuńA, dziękuję:)
UsuńMoje ukochane ciasto!
OdpowiedzUsuńA tyle lat nie jadłam...
Chyba trzeba będzie zaczać piec!
:)
Koniecznie, jak jeść słodkości to tylko domowe:)
UsuńWitam spód składa się z jasnego ciasta i ciemnego podpieramy jaki czas dziękuje
OdpowiedzUsuńPo około 30 minutach pobytu w zamrażace powinno byc ok:)
UsuńWygląda super smacznie!
OdpowiedzUsuńJuż kiedyś robiłam pleśniak z wiśniami, z porzeczkami, nawet z rabarbarem, ale jeszcze nie próbowałam śliwkowego. Muszę wypróbować ten przepis.
Pozdrawiam. :)
Zatem czas spróbować:)
UsuńJa jeszcze dodaje kisiel w proszku do bialka:)
OdpowiedzUsuńMożna i tak. Też smacznie:)
UsuńCzy mozna zrobic szarlotke na bazie tego ciasta?
OdpowiedzUsuńTak, można:)
UsuńWygląda wspaniale, zachęca do spróbowania
OdpowiedzUsuńkobietaiecożycie.blogspot.com
:-)
UsuńMoja piana zawsze opada.. Nigdy mi nie wyszła taka wysoka:(
OdpowiedzUsuńPianę stabilizuje cukier. Użyj drobnego cukru i dodawaj po 1 łyżce do prawie ubitej piany, miksuj do rozpuszenia cukru i dopiero dodawaj następną łyżkę, aż do wykończenia cukru. Nie opadnie, gwarantuję!
UsuńIle ma być cukru pudru 3/4-1 czyli ?
OdpowiedzUsuń...czyli zależy od Ciebie. Jak lubisz mocno słodkie to 1 szklankę:)
UsuńCzy do piany białkowej można dodać cukier puder ?
OdpowiedzUsuńMożna:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!