Popularny „pleśniak”, kruche ciasto z pianką, w tradycyjnym przepisie dwukolorowe warstwy kruchego ciasta przełożone są dżemem. Aż szkoda nie wykorzystać sezonowych owoców, dlatego zamiast dżemu proponuję śliwki.
Ciasto bardzo łatwe do przygotowania i zawsze się udaje. Nie wymaga podpiekania spodu. Będzie wyjątkowo kruche, gdy użyjesz mąki pszennej — krupczatki. Aby jeszcze wzmocnić efekt chrupkości, część masła zastąp smalcem. Jest pyszne. Polecam!
Składniki:
- 400 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4-1 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 80 dkg śliwek
- cynamon
Wykonanie:
- zrobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekać mąkę z zimnym masłem, zagnieść z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Zapakować w folię i włożyć do zamrażarki, a jedną białą do lodówki
- wypestkować śliwki
- z białek ze szczyptą ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać, aż cukier się rozpuści
- ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość foremki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej ciemne ciasto. Ciasno ułożyć wypestkowane śliwki, posypać cynamonem. Śliwki przykryć pianą z białek, a na górę zetrzeć trzeci kawałek kruchego ciasta
- piec 45 minut w 160-170`C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂