Rolada delikatna jak obłoczek, lekka, puchata i słodziutka. Długo się do niej zabierałam myśląc, ze jest trudna. Nic bardziej mylnego, jest bardzo łatwa do przygotowania, niestety nie jest tak chrupiąca jak tradycyjna beza. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami.
Roladę dodatkowo przełożyłam dżemo- galaretką jeżynową (pezepis tutaj) i podałam z jeżynową frużeliną.
Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa!
białka z 6- ciu jajek
240 g drobnego cukru, choć można jeszcze więcej
2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
250 ml mascarpone
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu
0/5 łyżeczki pasty waniliowej
Składniki na mus jeżynowy:
300 g jeżyn
2 łyżki cukru
dodatkowo: garstka jeżyn
Wykonanie:
- białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec wmieszać szpatułką mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować ubite białka. Piec w 160` z termoobiegiem 25 minut do lekkiego zrumienienia. Masa początkowo bardzo wyrośnie, by następnie opaść. Wyjąć roladę z piekarnika i natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną wiórkami kokosowymi, by się nie przykleiła. Papier deikatnie usunąć, a roladę zwinąć lużno razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia
- jeżyny umieścić w rodelku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Wlać do dzbanuszka
- mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię
- roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki, by krem stężał
- kroić najlepiej nożem piłką. Podawać z musem jeżynowym
8 komentarzy
Och, Nika przepysznie i przecudne zdjęcia. A z tymi jeżynami to już w ogóle odlot! ♥
OdpowiedzUsuńEwelina, wielkie dzięki:)
UsuńMega wspanialy przepis. Wyglad rolady obledny :-). I pomyslec,ze zawsze bylam tej mysli,ze beza sie nie zroluje :-). Musze to pokazac wszystkim niedowierzajacym,takim jak ja :-).
OdpowiedzUsuńMiło mi i dziękuję:) Roluje się łatwiej niż tradycyjna biszkoptowa:)
UsuńO rany, wygląda pysznie. Teraz koniecznie muszę coś słodkiego ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKoniecznie, odrobina słodyczy nie zaszkodzi:)
Usuńczy na górze rolada jest posypana kokosem?gdzie można kupic pastę waniliową?
OdpowiedzUsuńKokosem posypałam ściereczkę na którą przełożyłam roladę z papieru, by się nie przykleiła:) Pastę waniliową można dostać w większych delikatesach:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!