Rolada bezowa z jeżynami

Rolada delikatna jak obłoczek, lekka, puchata i słodziutka. Długo się do niej zabierałam, myśląc, że jest trudna. Nic bardziej mylnego, jest bardzo łatwa do przygotowania, niestety nie jest tak chrupiąca jak tradycyjna beza. Świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek. W mojej roladzie słodycz bezy wspaniale harmonizuje z kwaśnymi i bardzo aromatycznymi jeżynami.

Roladę dodatkowo przełożyłam dżemogalaretką jeżynową i podałam z jeżynową frużeliną. Jeśli szukasz bezglutenowej słodyczy, oto przed Tobą wspaniała rolada bezowa!

Składniki:

  • białka z sześciu jajek
  • 240 g drobnego cukruchoć można jeszcze więcej
  • 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem:

  • 250 ml mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 0/5 łyżeczki pasty waniliowej

Składniki na mus jeżynowy:

  • 300 g jeżyn
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo: 

  • garstka jeżyn

Wykonanie:

  • białka ubić. Gdy są prawie sztywne, pod koniec ubijania zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec wmieszać szpatułką mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować ubite białka. Piec w 160` z termoobiegiem 25 minut do lekkiego zrumienienia. Masa początkowo bardzo wyrośnie, by następnie opaść. Wyjąć roladę z piekarnika i natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną wiórkami kokosowymi, by się nie przykleiła. Papier delikatnie usunąć, a roladę zwinąć luźno razem ze ściereczką i odstawić do ostygnięcia
  • jeżyny umieścić w rondelku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 10-15 minut, aż się rozpadną i odparuje część wody. Przetrzeć przez sitko, w celu pozbycia się pestek. Wlać do dzbanuszka
  • mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię
  • roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki, by krem stężał
  • kroić najlepiej nożem piłką. Podawać z musem jeżynowym
PRZECZYTAJ  Cukier różany

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *