niedziela, 6 listopada 2016

Makowa rolada biszkoptowa


Makowa rolada - delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzbuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę.
Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze.
Biszopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie możesz podwoić składniki jeśli chcesz upiec bardziej okazała roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę!


Składniki na biszkopt:
3 jajka
75 g cukru/ksylitolu
30 g mąki pszennej
50 g maku
cukier wanilowy
sól
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone 
250 g śmietany kremówki 35%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki rumu 
2 łyżki soku z aronii
dodatkowo: 
dżem jeżynowy lub inny ciemny 
cukier puder do posypania

Wykonanie: 
  • piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i porcjami wymieszać z ubitymi żółtkami, następnie mak. Na końcu ostrożnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubite białka
  • biszkopt równomiernie rozsmarować na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę lużno zwinąć i odstawić do przestudzenia
  • mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę  ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę
  • rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy ściereczki zwinąć powtórnie. Odstawić do stężenia kremu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem 
                                                                    SMACZNEGO!


12 komentarzy

  1. świetna rolada, kiedy nie ma dostępu do świeżych, pysznych owoców, uwielbiam połączenie kremu z mascarpone i kwaskowatego dżemu

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, chyba się skuszę choć za makiem szczególnie nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna... U mnie na blogu też króluje dzisiaj rolada :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasto makowe. Nie wspomne juz o kremie. No i szczerze przyznaje,ze nie jadlam wieki rolady makowej. Kochana Weroniko pytam juz po raz trzeci,co to za cudowne ciasto na instagramie ukrywasz? Czy to jakas babka,czy chlebek bananowy :-)?. Wyglada super apetycznie. Nie pisze juz o reszcie pysznosci,ktore strasznie mnie ciekawi :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaki rozmiar blaszki?cuuuudna i w smaku zapewne tez...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża, z wyposażenia piekarnika:) Polecam, bo jest przepyszna:)

      Usuń
  6. I'll immediately seize your rss as I can not in finding
    your e-mail subscription link or e-newsletter service.
    Do you've any? Kindly let me know so that I could subscribe.
    Thanks.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!