Makowa rolada biszkoptowa

Makowa rolada — delikatna, puszysta, ze strzelającymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie się prezentuje. Bardzo łatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzebuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjątkowo. Dodałam sok z aronii, by nadać kremowi delikatną różową barwę.

Warstwa dżemu jeżynowego pomiędzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w całym deserze. Biszkopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie możesz podwoić składniki jeśli chcesz upiec bardziej okazałą roladę. Na jednym kawałku się nie skończy, na pewno poprosisz o dokładkę!

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 75 g cukru/ksylitolu
  • 30 g mąki pszennej
  • 50 g maku
  • cukier waniliowy
  • sól

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki 35%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku z aronii

Dodatkowo: 

  • dżem jeżynowy lub inny ciemny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie: 

  • piekarnik nastawić na 180`C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na jasną puszystą masę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę przesiać i porcjami wymieszać z ubitymi żółtkami, następnie mak. Na końcu ostrożnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubite białka
  • biszkopt równomiernie rozsmarować na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorący ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjąć papier. Roladę luźno zwinąć i odstawić do przestudzenia
  • mascarpone, cukier i śmietanę kremówkę  ubić na puszystą masę. Dodać rum i sok z aronii (aronię dodałam dla koloru) i ubijać razem przez chwilę
  • rozwinąć roladę i posmarować dżemem, następnie równomiernie rozłożyć krem. Przy pomocy ściereczki zwinąć powtórnie. Odstawić do stężenia kremu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *