Makowa rolada โ delikatna, puszysta, ze strzelajฤ
cymi drobinkami maku, przepyszna. Wykwintna w smaku i cudnie siฤ prezentuje. Bardzo ลatwa i szybka do wykonania. Krem przygotowany na bazie serka mascarpone nie potrzebuje rekomendacji, bo zawsze smakuje wyjฤ
tkowo. Dodaลam sok z aronii, by nadaฤ kremowi delikatnฤ
rรณลผowฤ
barwฤ.
Warstwa dลผemu jeลผynowego pomiฤdzy biszkoptem to pyszny, winny i kolorystyczny akcent w caลym deserze. Biszkopt jest stosunkowo niewysoki, dlatego spokojnie moลผesz podwoiฤ skลadniki jeลli chcesz upiec bardziej okazaลฤ
roladฤ. Na jednym kawaลku siฤ nie skoลczy, na pewno poprosisz o dokลadkฤ!
Skลadniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 75 g cukru/ksylitolu
- 30 g mฤ ki pszennej
- 50 g maku
- cukier waniliowy
- sรณl
Skลadniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g ลmietany kremรณwki 35%
- 2 ลyลผki cukru pudru
- 1,5 ลyลผki rumu
- 2 ลyลผki soku z aronii
Dodatkowo:ย
- dลผem jeลผynowy lub inny ciemny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:ย
- piekarnik nastawiฤ na 180`C. Blaszkฤ wyลoลผyฤ papierem do pieczenia. ลปรณลtka z cukrem i cukrem waniliowym ubiฤ na jasnฤ puszystฤ masฤ. Biaลka ubiฤ na sztywno ze szczyptฤ soli. Mฤ kฤ przesiaฤ i porcjami wymieszaฤ z ubitymi ลผรณลtkami, nastฤpnie mak. Na koลcu ostroลผnie przy pomocy szpatuลki wmieszaฤ ubite biaลka
- biszkopt rรณwnomiernie rozsmarowaฤ na przygotowanej blaszce. Piec 10 minut. Gorฤ cy uลoลผyฤ na ลciereczce kuchennej wysypanej cukrem pudrem i delikatnie zdjฤ ฤ papier. Roladฤ luลบno zwinฤ ฤ i odstawiฤ do przestudzenia
- mascarpone, cukier i ลmietanฤ kremรณwkฤ ubiฤ na puszystฤ masฤ. Dodaฤ rum i sok z aronii (aroniฤ dodaลam dla koloru) i ubijaฤ razem przez chwilฤ
- rozwinฤ ฤ roladฤ i posmarowaฤ dลผemem, nastฤpnie rรณwnomiernie rozลoลผyฤ krem. Przy pomocy ลciereczki zwinฤ ฤ powtรณrnie. Odstawiฤ do stฤลผenia kremu. Przed podaniem posypaฤ cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐