Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy — cudownie mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykłe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo iż do tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem.

To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową. Oprócz orzechów i migdałów można go wzbogacić rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochłonne wypieki!

Składniki:

  • 800 g marchwi
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 300 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 50 g obranych migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce
  • ubić jajka z cukrem, następnie powoli dolewać olej cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami
  • wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką
  • piec 1 godzinę w 180`C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *