Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy โ€” cudownie miฤ™ciutki, puszysty, a jednoczeล›nie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykล‚e ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo iลผ do tradycyjnego piernika mu daleko zdobyล‚ nasze podniebienia szturmem.

To kolejny przetestowany przepis z ksiฤ…ลผki p. ลebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji ล›wiฤ…tecznej polecam przeล‚oลผenie ciasta powidล‚ami ล›liwkowymi i oblanie polewฤ… czekoladowฤ…. Oprรณcz orzechรณw i migdaล‚รณw moลผna go wzbogaciฤ‡ rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczegรณlnie jeล›li brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochล‚onne wypieki!

Skล‚adniki:

  • 800 g marchwi
  • 300 g mฤ…ki orkiszowej jasnej
  • 300 g brฤ…zowego cukru
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 ล‚yลผeczka proszku do pieczenia
  • 1 ล‚yลผeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 ล‚yลผki przyprawy piernikowej
  • 50 g obranych migdaล‚รณw
  • 50 g orzechรณw laskowych
  • 1 ล‚yลผka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • marchew obraฤ‡, zetrzeฤ‡ na drobnej tarce
  • ubiฤ‡ jajka z cukrem, nastฤ™pnie powoli dolewaฤ‡ olej caล‚y czas mieszajฤ…c. Do jajek z olejem wmiksowaฤ‡ mฤ…kฤ™ wymieszanฤ… z proszkiem do pieczenia, sodฤ…, solฤ… i przyprawฤ… piernikowฤ…. Na koล„cu poล‚ฤ…czyฤ‡ z utartฤ… marchewkฤ… i posiekanymi orzechami
  • wylaฤ‡ ciasto do tortownicy (23 cm) wyล‚oลผonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarowaฤ‡ wczeล›niej masล‚em i wysypaฤ‡ mฤ…kฤ… lub tartฤ… buล‚kฤ…
  • piec 1 godzinฤ™ w 180`C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *