Piernik marchewkowy โ cudownie miฤciutki, puszysty, a jednoczeลnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykลe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo iลผ do tradycyjnego piernika mu daleko zdobyล nasze podniebienia szturmem.
To kolejny przetestowany przepis z ksiฤ
ลผki p. ลebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji ลwiฤ
tecznej polecam przeลoลผenie ciasta powidลami ลliwkowymi i oblanie polewฤ
czekoladowฤ
. Oprรณcz orzechรณw i migdaลรณw moลผna go wzbogaciฤ rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczegรณlnie jeลli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochลonne wypieki!
Skลadniki:
- 800 g marchwi
- 300 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 300 g brฤ zowego cukru
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- 1 ลyลผeczka sody
- szczypta soli
- 2 ลyลผki przyprawy piernikowej
- 50 g obranych migdaลรณw
- 50 g orzechรณw laskowych
- 1 ลyลผka cukru waniliowego
Wykonanie:
- marchew obraฤ, zetrzeฤ na drobnej tarce
- ubiฤ jajka z cukrem, nastฤpnie powoli dolewaฤ olej caลy czas mieszajฤ c. Do jajek z olejem wmiksowaฤ mฤ kฤ wymieszanฤ z proszkiem do pieczenia, sodฤ , solฤ i przyprawฤ piernikowฤ . Na koลcu poลฤ czyฤ z utartฤ marchewkฤ i posiekanymi orzechami
- wylaฤ ciasto do tortownicy (23 cm) wyลoลผonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarowaฤ wczeลniej masลem i wysypaฤ mฤ kฤ lub tartฤ buลkฤ
- piec 1 godzinฤ w 180`C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐