Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem

Curry — pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego — kari — oznacza po prostu sos. Curry — popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną.

Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu.
Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam, co począć.

Zapraszam na wegetariańską ucztę smaków!

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bataty
  • 1/2 małej dyni Hokkaido
  • 1/2 małego ananasa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z 1/2 cytryny/limonki
  • sól
  • pieprz
  • zielenina: kolendra/pietruszka

Dodatkowo:

  • 250 g czerwonego ryżu

Wykonanie:

  • dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę
  • rozgrzać olej kokosowy i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut
  • dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz) i dusić następne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać trochę wody. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem
  • w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
  • podawać curry z poszarpaną kolendrą i ugotowanym ryżem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Czerwona pasta curry jest z dodatkiem chili, zatem bardzo ostra. Dodaj łyżkę i skosztuj potrawę, zanim dodasz jej więcej.
Warto sięgnąć od czasu do czasu po czerwony ryż. Jest pyszny i ma nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Poprawi witalność, koloryt skóry, obniży cholesterol i poprawi wzrok. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *