Curry - pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie.
Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną.
Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu.
Proste, szybkie do przygotowania.
Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam co począć.
Zapraszam na wegeteriańską ucztę smaków!
Składniki na 4 porcje:
1/2 małej dynii Hokkaido
1/2 małego ananasa
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju kokosowego
1 cebula
1 puszka mleka kokoswego
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowegp
sok z 1/2 cytryny/limonki
sól, pieprz
zielenina: kolendra/pietruszka
dodatkowo:
250 g czerwonego ryżu
Wykonanie:
- dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę
- rozgrzać olej kokosowy i zeszkllić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut
- dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz) i dusić następne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję możesz dolać trochę wody. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem
- w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowniu
- podawać curry z poszarpaną kolendrą i ugotowanym ryżem
ŻYCZE SMACZNEGO !
Uwagi: czerwona pasta curry jest z dodatkiem chili, zatem bardzo ostra. Dodaj łyżkę i skosztuj potrawę, zanim dodasz jej więcej.
Warto sięgnąć od czasu do czasu po czerwony ryż. Jest pyszny i ma nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Poprawi witalność, koloryt skóry, obniży cholesterol i poprawi wzrok. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze.
Uwagi: czerwona pasta curry jest z dodatkiem chili, zatem bardzo ostra. Dodaj łyżkę i skosztuj potrawę, zanim dodasz jej więcej.
Warto sięgnąć od czasu do czasu po czerwony ryż. Jest pyszny i ma nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Poprawi witalność, koloryt skóry, obniży cholesterol i poprawi wzrok. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze.
6 komentarzy
Czerwony ryż? Nie spotkałem się z takim do tej pory. Curry zawsze robiłem z ryżem basmati, ale ten czerwony ryż mnie zaintrygował. Różni się tylko smakiem i kolorem, czy ma jakieś inne właściwości?
OdpowiedzUsuńCzerwony ryż jest pełnoziarnisty, a zatem bogaty w składniki odżywcze:) Ma multum witaminy E i mnóstwo antoksydantów i innych dobroci:) Jest pyszny!!! Warto na niego zapolować!
UsuńNie spotkalam sie jeszcze z takim skladem curry. Skladniki mega smaczne. W polaczeniu z czerwonym ryzem,to musi bosko smakowac :-). Dawno nie jadlam czerwonego ryzu,a bardzo go lubie. Pora nadrobic zaleglosci. Chociaz jak dla mnie,to tutaj curry jest numerem 1 :-). Przeapetycznie sie prezentuje.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, jest pyszne! Bardzo polecam!
UsuńA jaki smak jest tego ryzu?
OdpowiedzUsuńLekko orzechowy, stawia przyjemny opór pod zębami!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!