Curry — pyszny, zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego — kari — oznacza po prostu sos. Curry — popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną.
Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia na talerzu.
Proste, szybkie do przygotowania. Bataty, dynia i ananas doprawione pastą curry na bazie sosu z mleka kokosowego świetnie smakują np. z czerwonym ryżem. Danie jest uniwersalne, bo możesz dorzucić swoje ulubione składniki. Dorzuciłam zielony groszek, z którym nie wiedziałam, co począć.
Zapraszam na wegetariańską ucztę smaków!
Składniki na 4 porcje:
- 2 bataty
- 1/2 małej dyni Hokkaido
- 1/2 małego ananasa
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sok z 1/2 cytryny/limonki
- sól
- pieprz
- zielenina: kolendra/pietruszka
Dodatkowo:
- 250 g czerwonego ryżu
Wykonanie:
- dynię, bataty, paprykę, ananasa i cebule obrać i pokroić w kostkę
- rozgrzać olej kokosowy i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pastę curry, wymieszać. Na patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut
- dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz) i dusić następne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz dolać trochę wody. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem
- w międzyczasie ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu
- podawać curry z poszarpaną kolendrą i ugotowanym ryżem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
Czerwona pasta curry jest z dodatkiem chili, zatem bardzo ostra. Dodaj łyżkę i skosztuj potrawę, zanim dodasz jej więcej.
Warto sięgnąć od czasu do czasu po czerwony ryż. Jest pyszny i ma nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Poprawi witalność, koloryt skóry, obniży cholesterol i poprawi wzrok. Jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂