Pumpernikiel na zakwasie

Ponieważ „lodówkowy” zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3-stopniowym żytnim zakwasem. Mąki żytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół — zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomniałam go naciąć, ale to nic. Według mnie to jednak żadna wada, jest tylko bardziej chrupiący.

Chleb, pomimo iż ma słodkawą nutę, smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urozmaicenie chleba powszedniego.

Składniki na 1 bochenek:

  • 280 g żytniego zakwasu 3-fazowego
  • 200 g mąki żytniej
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki melasy
  • 250 ml wody
  • 25 ml espresso
  • szczypta drożdży

Wykonanie:

  • półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając
  • zakwas umieścić w misie miksera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody
  • ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • piekarnik rozgrzać do 250`C. Chlebek posmarować wodą i wstawić do gorącego, naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *