Pumpernikiel na zakwasie

Poniewaลผ “lodรณwkowy” zakwas domagaล‚ siฤ™ zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn droลผdลผowy zastฤ…piล‚am 3-stopniowym ลผytnim zakwasem. Mฤ…ki ลผytnie i orkiszowe uลผyล‚am w proporcjach pรณล‚ na pรณล‚ โ€” zwykล‚ฤ… z peล‚noziarnistฤ…. Chlebek popฤ™kaล‚ niemiล‚osiernie, poniewaลผ zapomniaล‚am go naciฤ…ฤ‡, ale to nic. Wedล‚ug mnie to jednak ลผadna wada, jest tylko bardziej chrupiฤ…cy.

Chleb, pomimo iลผ ma sล‚odkawฤ… nutฤ™, smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urozmaicenie chleba powszedniego.

Skล‚adniki na 1 bochenek:

  • 280 g ลผytniego zakwasu 3-fazowego
  • 200 g mฤ…ki ลผytniej
  • 300 g mฤ…ki orkiszowej
  • 2 ล‚yลผeczki soli
  • 1 ล‚yลผka miodu
  • 2 ล‚yลผki melasy
  • 250 ml wody
  • 25 ml espresso
  • szczypta droลผdลผy

Wykonanie:

  • pรณล‚tora dnia wczeล›niej przygotowaฤ‡ zakwas, 3 razy go odล›wieลผajฤ…c
  • zakwas umieล›ciฤ‡ w misie miksera. Dodaฤ‡ pozostaล‚e odwaลผone skล‚adniki i hakiem do ciasta wyrabiaฤ‡ ciasto chlebowe. Gdyby byล‚o za gฤ™ste moลผna dodaฤ‡ wiฤ™cej wody
  • ciasto umieล›ciฤ‡ w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrฤ™bami. Przykryฤ‡ foliฤ… spoลผywczฤ… i pozostawiฤ‡ do wyroล›niฤ™cia. Powinno podwoiฤ‡ objฤ™toล›ฤ‡
  • piekarnik rozgrzaฤ‡ do 250`C. Chlebek posmarowaฤ‡ wodฤ… i wstawiฤ‡ do gorฤ…cego, naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, nastฤ™pnie zmniejszyฤ‡ temperaturฤ™ do 200`C i piec kolejne 30 minut
  • studziฤ‡ na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *