Poniewaลผ “lodรณwkowy” zakwas domagaล siฤ zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn droลผdลผowy zastฤ
piลam 3-stopniowym ลผytnim zakwasem. Mฤ
ki ลผytnie i orkiszowe uลผyลam w proporcjach pรณล na pรณล โ zwykลฤ
z peลnoziarnistฤ
. Chlebek popฤkaล niemiลosiernie, poniewaลผ zapomniaลam go naciฤ
ฤ, ale to nic. Wedลug mnie to jednak ลผadna wada, jest tylko bardziej chrupiฤ
cy.
Chleb, pomimo iลผ ma sลodkawฤ
nutฤ, smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urozmaicenie chleba powszedniego.
Skลadniki na 1 bochenek:
- 280 g ลผytniego zakwasu 3-fazowego
- 200 g mฤ ki ลผytniej
- 300 g mฤ ki orkiszowej
- 2 ลyลผeczki soli
- 1 ลyลผka miodu
- 2 ลyลผki melasy
- 250 ml wody
- 25 ml espresso
- szczypta droลผdลผy
Wykonanie:
- pรณลtora dnia wczeลniej przygotowaฤ zakwas, 3 razy go odลwieลผajฤ c
- zakwas umieลciฤ w misie miksera. Dodaฤ pozostaลe odwaลผone skลadniki i hakiem do ciasta wyrabiaฤ ciasto chlebowe. Gdyby byลo za gฤste moลผna dodaฤ wiฤcej wody
- ciasto umieลciฤ w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrฤbami. Przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i pozostawiฤ do wyroลniฤcia. Powinno podwoiฤ objฤtoลฤ
- piekarnik rozgrzaฤ do 250`C. Chlebek posmarowaฤ wodฤ i wstawiฤ do gorฤ cego, naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, nastฤpnie zmniejszyฤ temperaturฤ do 200`C i piec kolejne 30 minut
- studziฤ na kratce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐