poniedziałek, 9 stycznia 2017

Sernik wiedeński z mascarpone


Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową,. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik zawsze pięknie się prezentuje i smakuje nadzwyczajnie. Mięsisty, bardzo serowy, jednocześnie rozpływający się w ustach. Powinien mieć w swoim składzie bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową. Pominęłam ich dodatek pozostawiając sernik w nieskazitelnej formie.

To sernik, który podczas pieczenia bardzo rośnie, a później opada, taka jego uroda. Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków świątecznych nie było bez znaczenia.
Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam!

Składniki:
1 kg sera z wiederka 3x mielonego
250 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
160-200 g ksylitolu
6 jajek L
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czejkolady
100 ml śmietany kremówki
opcjonalnie: 
rodzynki
skórka pomarańczowa 

Wykonanie:
  • odzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy 
  • ser utrzeć z mascarpome na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować do połączenia. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka jajek. Dodać startą skórkę z cytryny
  • przygotować foremkę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, bok wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę serową, wyrównać wierzch szpatułką
  • piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować przestudzony sernik. Przez noc schłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie
                                                                   SMACZNEGO !


10 komentarzy

  1. Sernik to moje ulubione ciasto. Zazwyczaj za bardzo mi opadaja :-). Ten bez spodu,to uwielbiam. Czy serek mascarpone daje tutaj jakis inny smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten niestety jest też z tych opadających:) Mascarpone powoduje, że sernik pomimo, że opadł pozostał lekki i puszysty:)

      Usuń
  2. Nika, gdzie Ty w Niemczech kupujesz ser w wiaderku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przywożę z Polski:) Niestety, w polskim sklepie w Kassel wiaderkowy ser jest nieosiągalny:)

      Usuń
  3. Zrobiłam wczoraj z niemieckiego serka homogenizowanego i mascarpone oczywiście. Wyszedł pyszny, dla mojego męża trochę za mało słodki, ale dla mnie i syna trafiony w 10-tkę. Sernik marzenie - dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował:) Jak nie mam sera wiaderkowego z Polski używam niemieckiego Schichtkäse w kwadratowych 0,5 kg opakowaniach. Na kremowe serniki jest super!

      Usuń
  4. Czy jest szansa dowiedzieć się jakich wymiarów blacha została użyta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, ale lepiej trochę większą, bo mocno rośnie:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!