To sernik, który podczas pieczenia bardzo rośnie, a później opada, taka jego uroda. Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgąć wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków świątecznych nie było bez znaczenia.
Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją - ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam!
1 kg sera z wiederka 3x mielonego
250 g serka mascarpone
1 budyń waniliowy
160-200 g ksylitolu
6 jajek L
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czejkolady
100 ml śmietany kremówki
opcjonalnie:
rodzynki
skórka pomarańczowa
Wykonanie:
- odzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy
- ser utrzeć z mascarpome na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować do połączenia. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka jajek. Dodać startą skórkę z cytryny
- przygotować foremkę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, bok wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę serową, wyrównać wierzch szpatułką
- piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
- w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować przestudzony sernik. Przez noc schłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie
14 komentarzy
Sernik to moje ulubione ciasto. Zazwyczaj za bardzo mi opadaja :-). Ten bez spodu,to uwielbiam. Czy serek mascarpone daje tutaj jakis inny smak?
OdpowiedzUsuńTen niestety jest też z tych opadających:) Mascarpone powoduje, że sernik pomimo, że opadł pozostał lekki i puszysty:)
UsuńAle pycha ^^
OdpowiedzUsuńPewnie, klasyk nie zawiedzie!
UsuńNika, gdzie Ty w Niemczech kupujesz ser w wiaderku?
OdpowiedzUsuńPrzywożę z Polski:) Niestety, w polskim sklepie w Kassel wiaderkowy ser jest nieosiągalny:)
UsuńZrobiłam wczoraj z niemieckiego serka homogenizowanego i mascarpone oczywiście. Wyszedł pyszny, dla mojego męża trochę za mało słodki, ale dla mnie i syna trafiony w 10-tkę. Sernik marzenie - dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:) Jak nie mam sera wiaderkowego z Polski używam niemieckiego Schichtkäse w kwadratowych 0,5 kg opakowaniach. Na kremowe serniki jest super!
UsuńCzy jest szansa dowiedzieć się jakich wymiarów blacha została użyta?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, ale lepiej trochę większą, bo mocno rośnie:)
Usuńja dzisiaj robie i w tortownicy i zobaczymy
UsuńPowodzenia i smacznego:)
UsuńZamiast ksylitol mogę użyć tej samej ilości cukru czy trochę więcej?
OdpowiedzUsuńW tej samej ilości:) Ogólnie używam mało słodzidła, więc jeśli lubisz b.słodko daj wtedy więcej,:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!