Sernik wiedeński z mascarpone

Sernik wiedeński, czyli sernik bez spodu i koniecznie wykończony polewą czekoladową. To klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten bardzo szlachetny sernik zawsze pięknie się prezentuje i smakuje nadzwyczajnie. Mięsisty, bardzo serowy, jednocześnie rozpływający się w ustach. Powinien mieć w swoim składzie bakalie: rodzynki i skórkę pomarańczową. Pominęłam ich dodatek, pozostawiając sernik w nieskazitelnej formie.

To sernik, który podczas pieczenia bardzo rośnie, a później opada, taka jego uroda. Nie ma to kompletnie żadnego wpływu na jego smak, ale trzeba dobrać odpowiednio dużą foremkę. Surowe ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 wysokości foremki. Swój upiekłam w dużej prostokątnej formie i nie jest za bardzo wysoki. Za to bardziej podzielny, co przy różnorodności wypieków świątecznych nie było bez znaczenia.

Zmodyfikowałam odrobinę tradycję i tak zamiast masła dałam mascarpone, a cukier podmieniłam jego zdrowszą wersją — ksylitolem. Cudowny sernik, idealny na różne okazje! Polecam!

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka 3x mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy
  • 160-200 g ksylitolu
  • 6 jajek L
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Opcjonalnie: 

  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

  • Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z ksylitolem na biały, puszysty kogel-mogel. Ksylitol należy wcześniej zmielić na puder np. w młynku do kawy 
  • ser utrzeć z mascarpone na gładką masę. Przesiać budyń i powtórnie zmiksować. Dodawać do masy serowej w porcjach ubite żółtka i miksować do połączenia. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka jajek. Dodać startą skórkę z cytryny
  • przygotować foremkę. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, bok wysmarować masłem. Wlać przygotowaną masę serową, wyrównać wierzch szpatułką
  • piec w 180`C 70 minut. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Smarować przestudzony sernik. Przez noc schłodzić w lodówce lub w pojemniku na balkonie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *