Chleb jest pyszny, z lekko orzechową nutą i chrupiącą skórką, długo zachowuje świeżość. Takiego chleba nie znajdziesz na półkach sklepowych.
Pieczywo z pełnoziarniestej mąki orkiszowej idealnie wpisuje się w dietę przyspieszającą metabolizm H.Pomroy. Mąka pszeniczna w tej diecie jest wykluczona. Hybrydowe odmiany pszenicy stały się niezniszczalne nie tylko tylko na polu, ale i w naszym przewodzie pokarmowym. Trudno ją strawić i wydobyć z niej substancje odżywcze.
Życie bez pszenicy jest dużo zdrowsze.
Chleb upieczony na potrzeby diety H. Pomroy jest pierwszym przepisem w diecie przyspieszającej metabolizm. Nadaje się w fazie I i II diety.
Ponieważ sama jestem teraz na diecie przepisów będzie przybywać, a najsmaczniejsze postaram się publikować.
Jeśli jesteś zainteresowana dietą przyspieszającą metabolizm odsyłam do książki (więcej przeczytasz tutaj lub na bloga Ewy - Szybka przemiana. Znajdziesz tu całe kompendium wiedzy o diecie i mnóstwo przepisów.
Ponieważ mąka orkiszowa jasna jest mąką przetworzoną, a zatem niedozwolna w diecie upiekłam tym razem chleb pełnoziarnisty.
Zapraszam do przepisu i polecam!
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
400 ml letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu
1 op. drożdży instant
ziarna sezamu
Wykonanie:
- składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść ciasto. Zagniatać około 8 minut, aż do pojawienia się glutenu
- foremkę wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi. Wyłożyć ciasto do foremki, przykryć folią spożywczą (spodnią stronę folii również wysmarować olejem) i odstawić do wyrośniecia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Zazwyczaj wyrastanie trwa około 1 godziny. Keksówka powinna być pełna
- w międzyczasie nagrzać piekarnik. Chlebek spryskać wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie sezam. Pierwsze 10 minut piec w temperaturze 240`C w zaparowanym piekarniku, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
SMACZNEGO !
Uwagi: porcja z przepisu wystarcza na tradycyjną keksówkę
Uwagi: porcja z przepisu wystarcza na tradycyjną keksówkę
13 komentarzy
Zastanawialam sie,co upiec z maki orkiszowej pelnoziarnistej. A tutaj taki swietny przepis. Bede z utesknieniem wyczekiwala,na kolejne przepisy,z serii-te zdrowsze :-). Tez jestem na diecie. Czy maka orkiszowa pelnoziarnista,nadaje sie tez,do innych wypiekow?
OdpowiedzUsuńMąki orkiszowej używam do wszyskich wypieków:)
Usuńoh, na pewno zrobie, ale na zakwasie. Nie uzywam drozdzy juz od dluzszego czasu. Nawet slodkie wypieki robie na zakwasie..dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno na zakwasie jest lepszy, ale to już dla zaawansowanych domowych piekarczyków:) Też wrzucę przepis:) Pozdrawiam!
Usuń1 opakowanie drożdży instant, ilu gramowe?
OdpowiedzUsuń7 g:)
UsuńPycha.czekam na zdrowe przepisy.uwuelbiam Pani bloga
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać, dziękuję:)
UsuńAle orkisz, to też pszenica.
OdpowiedzUsuńElżbieta
Owszem, zgadza się:) Ma jednak sporo walorów zdrowotnych nieporównywalnych z ziarnem tradycyjnej pszenicy:) W diecie przyspieszajacej metabolizm orkisz jest dozwolony:)
UsuńUpiekłam dziś po raz pierwszy. Jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńNajlepszy i najprostszy przepis na cudowny, smaczny i szybki chlebuś orkiszowy. Tego mi było trzeba! Piekę już od dwóch tygodni codziennie i zawsze się udaje. Dziękuję! Brawo!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to.Też go lubimy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!