Marakuja curd (krem)

Marakuja curd, to krem, który zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, słodko-kwaśny i orzeźwiający smak marakui nie powinien być zagłuszony innymi dodatkami, najlepiej by występował solo.

Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masła i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje się do ciast, tart, tortów, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleśników i lodów. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczególnie znany lemon curd, używany także jako popularne smarowidło do chleba.

Marakuja curd jest to na pewno krem wyjątkowy, a by bardziej służył naszemu zdrowiu, zrezygnowałam z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Gorąco polecam do wykorzystania w wielkanocnym mazurku!

Składniki:

  • 5 owoców marakui
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g ksylitolu/cukru
  • 1/2 laska wanilii — opcjonalnie

Wykonanie:

  • owoce marakui przekroić na pół. Łyżeczką wybrać miąższ z pestkami i zmiksować  blenderem, następnie przetrzeć przez sitko w celu pozbycia się pestek. Z pięciu owoców otrzymałam około 80 g musu owocowego
  • mus umieścić w małym rondelku, dodać ksylitol i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia ksylitolu/cukru. Ostudzić przez 3 minuty
  • przelać zawartość rondelka do miski umieszczonej z garnkiem z gotującą się wodą. Przy pomocy rózgi wmieszać kolejno 2 jajka, następnie ubijać w kąpieli wodnej, aż do zgęstnienia kremu — około  5-8 minut
  • krem przełożyć do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Tę ilość zużyłam do tarty o średnicy 23 cm

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *