Marakuja curd, to krem, ktรณry zawลadnie Twoimi kubkami smakowymi. Niepowtarzalny, aromatyczny, sลodko-kwaลny i orzeลบwiajฤ
cy smak marakui nie powinien byฤ zagลuszony innymi dodatkami, najlepiej by wystฤpowaล solo.
Marakuja curd to rodzaj budyniowego kremu owocowego na bazie jajek, masลa i cukru o bardzo szerokim zastosowaniu. Nadaje siฤ do ciast, tart, tortรณw, ciasteczek, muffinek, babeczek, naleลnikรณw i lodรณw. To rodzaj kremu bardzo popularny w krajach anglosaskich, szczegรณlnie znany lemon curd, uลผywany takลผe jako popularne smarowidลo do chleba.
Marakuja curd jest to na pewno krem wyjฤ
tkowy, a by bardziej sลuลผyล naszemu zdrowiu, zrezygnowaลam z dodatku cukru na rzecz ksylitolu. Gorฤ
co polecam do wykorzystania w wielkanocnym mazurku!
Skลadniki:
- 5 owocรณw marakui
- 2 jajka
- 60 g masลa
- 60 g ksylitolu/cukru
- 1/2 laska wanilii โ opcjonalnie
Wykonanie:
- owoce marakui przekroiฤ na pรณล. ลyลผeczkฤ wybraฤ miฤ ลผsz z pestkami i zmiksowaฤ blenderem, nastฤpnie przetrzeฤ przez sitko w celu pozbycia siฤ pestek. Z piฤciu owocรณw otrzymaลam okoลo 80 g musu owocowego
- mus umieลciฤ w maลym rondelku, dodaฤ ksylitol i masลo. Podgrzewaฤ na maลym ogniu, aลผ do rozpuszczenia ksylitolu/cukru. Ostudziฤ przez 3 minuty
- przelaฤ zawartoลฤ rondelka do miski umieszczonej z garnkiem z gotujฤ cฤ siฤ wodฤ . Przy pomocy rรณzgi wmieszaฤ kolejno 2 jajka, nastฤpnie ubijaฤ w kฤ pieli wodnej, aลผ do zgฤstnienia kremu โ okoลo 5-8 minut
- krem przeลoลผyฤ do sลoiczka z nakrฤtkฤ . Moลผna przechowywaฤ w lodรณwce do 4 tygodni. Tฤ iloลฤ zuลผyลam do tarty o ลrednicy 23 cm
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐