Biszkoptowa, czekoladowa rolada amaretto z wiśniami

Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato!

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 110 g cukru/ksylitolu
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej
  • 30 g mączki ziemniaczanej
  • 25 g kakao

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 3 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo:

  • wiśnie
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aż cukier się rozpuści. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko
  • ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia
  • wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jednak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku 
  • mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć
  • ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób rozłożyć wiśnie. Ułożyłam w dwóch rzędach. Roladę zwinąć przy pomocy ściereczki, przełożyć na folię spożywczą, owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *