Biszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu, smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna i aromatyczna. Tak smakuje lato!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 110 g cukru/ksylitolu
- 70 g mąki orkiszowej jasnej
- 30 g mączki ziemniaczanej
- 25 g kakao
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- 3 łyżki likieru Amaretto
Dodatkowo:
- wiśnie
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- białka jajek ze szczyptą soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aż cukier się rozpuści. Gdy piana jest sztywna i lśniąca dodawać kolejno po 1 żółtku. Na koniec wmieszać bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki suche składniki. Wcześniej wymieszać obie mąki z kakao i przesiać przez sitko
- ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia
- wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto, jednak przed ułożeniem na kremie należy odsączyć na papierowym ręczniku
- mascarpone ubić z cukrem pudrem i amaretto. Dodać śmietanę kremówkę i ubijać przez kilka minut do otrzymania puszystego kremu. Krem początkowo bardzo się rozrzedzi, po chwili zacznie powoli gęstnieć
- ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym kremem. Na kremie w dowolny sposób rozłożyć wiśnie. Ułożyłam w dwóch rzędach. Roladę zwinąć przy pomocy ściereczki, przełożyć na folię spożywczą, owinąć folią i włożyć do lodówki na całą noc lub przynajmniej kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂