Ciasto morelowe z pistacjami

Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach. Robiłam je już kilka razy z rzędu i gdyby nie to, że lubię nowe wyzwania, piekłabym je pewnie całe lato, podmieniając jedynie owoce.

Uwielbiamy jeść świeże owoce, ale jeszcze trudniej odmówić sobie przyjemności delektowania się ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popołudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, idealne! Proste i niewątpliwa zaleta, szybko się piecze.

By się udało, trzeba spełnić tylko jeden warunek: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane już mają.

Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie składniki z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej, by się ogrzały. Polecam przepis do wypróbowania!

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru/ksylitolu
  • 2 jajka M
  • 225 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g mleka
  • 6 moreli
  • 2 łyżki grubo posiekanych pistacji

Wykonanie:

  • miękkie masło z cukrem przy pomocy miksera  ubić na puszystą masę. Kolejno wbić jajka
  • mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać i na zmianę z mlekiem porcjami dokładać do ubitych jaj
  • masę przelać do foremki (20 × 30 cm), wyrównać powierzchnię szpatułką
  • morele umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki moreli ułożyć na cieście
  • piec w 170`C 30/35 minut
  • studzić na kratce. Jeszcze gorące ciasto posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypać cukrem pudrem 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *