Ciasto morelowe z pistacjami jest przepyszne, bardzo delikatne i dosลownie rozpลywa siฤ w ustach. Robiลam je juลผ kilka razy z rzฤdu i gdyby nie to, ลผe lubiฤ nowe wyzwania, piekลabym je pewnie caลe lato, podmieniajฤ
c jedynie owoce.
Uwielbiamy jeลฤ ลwieลผe owoce, ale jeszcze trudniej odmรณwiฤ sobie przyjemnoลci delektowania siฤ ciastem z owocami. To nasze ulubione. Do popoลudniowej kawki w ogrodzie, na balkonie lub tarasie, idealne! Proste i niewฤ
tpliwa zaleta, szybko siฤ piecze.
By siฤ udaลo, trzeba speลniฤ tylko jeden warunek: wszystkie skลadniki powinny byฤ w temperaturze pokojowej. Tak ciasta ucierane juลผ majฤ
.
Zatem przed planowanym pieczeniem wystaw wszystkie skลadniki z lodรณwki przynajmniej 2 godziny wczeลniej, by siฤ ogrzaลy. Polecam przepis do wyprรณbowania!
Skลadniki:
- 125 g miฤkkiego masลa
- 150 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka M
- 225 g mฤ ki orkiszowej jasnej
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g mleka
- 6 moreli
- 2 ลyลผki grubo posiekanych pistacji
Wykonanie:
- miฤkkie masลo z cukrem przy pomocy miksera ubiฤ na puszystฤ masฤ. Kolejno wbiฤ jajka
- mฤ kฤ wymieszanฤ z proszkiem do pieczenia i solฤ wymieszaฤ i na zmianฤ z mlekiem porcjami dokลadaฤ do ubitych jaj
- masฤ przelaฤ do foremki (20ย รย 30 cm), wyrรณwnaฤ powierzchniฤ szpatuลkฤ
- morele umyฤ, przepoลowiฤ i usunฤ ฤ pestki. Poลรณwki moreli uลoลผyฤ na cieลcie
- piec w 170`C 30/35 minut
- studziฤ na kratce. Jeszcze gorฤ ce ciasto posypaฤ posiekanymi orzeszkami pistacjowymi. Przed podaniem posypaฤ cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐