Sezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast.
Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę z resztą składników. Odkąd podejrzałam ten sposób nie używam już ulubionych jeszcze do niedawna drożdży instant.
Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie.
Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm:
500 g maki orkiszowej 700
2 jajka
200ml mleka
60 g masła
30 g świeżych drożdży
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo: 400 g jagód
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki orkiszowej 700
50 g wiórków kokosowych
60 g zimnego masła
4 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
- składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki
- jagody umyć, przebrać i rozsypać na papierowym ręczniku, by przeschły
- mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki podgrzać w małym rondelku. Odjąć 1 łyżkę mleka i rozmieszać z drożdżami, aż się rozpłyną. Odważyć mąkę, dodać jajka, miód, sól i zawartość rondelka. Wyrabiać hakiem do powstania gładkiego, jednolitego i lśniącego ciasta odchodzącego od brzegów misy (około 8 minut). Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i zagnieść powtórnie, celem odgazowania, następnie rozwałkować na wielkość foremki. Ułożyć ciasto w foremce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania
- piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać ciasta bez potrzeby dłużej w piekarniku, bo wyschnie. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
- świeże smakuje najlepiej. Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia. Wystarczy pokroić na porcje i zapakować w woreczki foliowe. Wyjąć 30-60 minut przed planowaną konsumpcją
SMACZNEGO !
4 komentarzy
U nas w lasach mnostwo jagod. Chociaz na bazarku,dosc drogie. Juz zrobilam troche przetworow. Czas na ciasto drozdzowe. Wlasnie lubie drozdzowe z rabarbarem lub z jagodami :-).
OdpowiedzUsuńSzczęściara! Dla mnie tylko bazarkowe i tylko w czasie pobytu w Polsce:) O przetworach już zaczynam powoli myśleć)
UsuńI must admit that your post is really interesting.
OdpowiedzUsuńI have spent lots of my free time reading your posts. Many thanks for sharing!
Thanks!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!