Sezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast.
Dzisiejsze jest wyjątkowe — to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę z resztą składników. Odkąd podejrzałam ten sposób, nie używam już ulubionych jeszcze do niedawna drożdży instant.
Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spoglądam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukierni, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm.
Zapraszam do przepisu!
Składniki na blaszkę 24 × 28 × 6,5 cm:
- 500 g mąki orkiszowej 700
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 60 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 400 g jagód
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki orkiszowej 700
- 50 g wiórków kokosowych
- 60 g zimnego masła
- 4 łyżki ksylitolu
Wykonanie:
- składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki
- jagody umyć, przebrać i rozsypać na papierowym ręczniku, by przeschły
- mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki podgrzać w małym rondelku. Odjąć 1 łyżkę mleka i rozmieszać z drożdżami, aż się rozpłyną. Odważyć mąkę, dodać jajka, miód, sól i zawartość rondelka. Wyrabiać hakiem do powstania gładkiego, jednolitego i lśniącego ciasta odchodzącego od brzegów misy (około 8 minut). Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i zagnieść powtórnie, celem odgazowania, następnie rozwałkować na wielkość foremki. Ułożyć ciasto w foremce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania
- piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać ciasta bez potrzeby dłużej w piekarniku, bo wyschnie. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
- świeże smakuje najlepiej. Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia. Wystarczy pokroić na porcje i zapakować w woreczki foliowe. Wyjąć 30-60 minut przed planowaną konsumpcją
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂