Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem I warzywami

Okrągła cukinia nie tylko wygląda zjawiskowo i jest wyjątkowo fotogeniczna, to super zdrowe warzywo, nie wiem dlaczego, ale ciągle niedoceniane. Okrągła odmiana cukinii jest dużo wygodniejsza do faszerowania niż jej podłużna krewniaczka.

Nie jest łatwo ją kupić, dlatego swoją wyhodowałam samodzielnie w ogrodzie. Od razu podpowiadam, żeby nie czekać za długo z zerwaniem owoców cukinii. Do faszerowania najlepsza jest ta o średnicy nie przekraczającej 10 cm.

To niezwykle ekologiczne warzywko, bo nie chłonie metali ciężkich, dlatego tym bardziej warta polecenia.
Pierwsze okazy wypełniłam mielonym mięsem z indyka i ryżem z dodatkiem warzyw. Cukinię podałam z czosnkowym dipem jogurtowym!

Pyszny, zdrowy i kolorowy obiad lub super kolacja!

Składniki:

  • 3-4 okrągłe cukinie
  • 300 g mielonego mięsa z indyczego udźca
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 1/2 pora
  • 2-3 garście zielonego groszku
  • natka zielonej pietruszki lub koperku
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • parmezan

Składniki na dip:

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • odrobina miodu
  • siekany koperek, szczypiorek

Wykonanie:

  • cukinię obgotować w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odstawić do ostudzenia. (Bardzo maleńkie cukinie z miękką skórką wystarczy wydrążyć, posolić i odstawić, by zmiękły). Ściąć wierzchołki cukinii z ogonkami, następnie przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ pozostawiając około 1-cm rant. Wnętrze cukinii posolić, oprószyć pieprzem i suszonym oregano
  • warzywa umyć i obrać. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, por i cebulkę pokroić w drobną kostkę
  • zeszklić cebulkę na rozgrzanym oleju, następnie dodać marchewkę, por, pod koniec smażenia dodać zielony groszek. Mrożony groszek dodać pod sam koniec i trzymać na patelni tylko do rozmrożenia. Świeży groszek można dodać wcześniej
  • podsmażone warzywa wymieszać z mielonym mięsem i ryżem. Mocno doprawić solą i mielonym pieprzem z młynka. Dodać posiekaną zielona pietruszkę
  • wypełnić cukinię przygotowanym farszem, posypać startym na tarce parmezanem i przykryć odciętymi czapeczkami. Ustawić w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu i zapiekać w zależności od wielkości cukinii 25-35 minut w 200`C
  • podawać np. z czosnkowym dipem jogurtowym (jogurt wymieszać z tartym na tarce czosnkiem, szczyptą soli, odrobina miodu, posiekaną zieleniną i sokiem z cytryny)

                                                                  SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *