Kruche rogaliki waniliowe

Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru.

Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane.

Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen), jakie mamy w zwyczaju przygotowywać w Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche.

Składniki na ca. 50 sztuk:

  • 190 g mąki orkiszowej — typ 630
  • 140 g zimnego masła
  • 60 g mielonych migdałów
  • 40 g ksylitolu/cukru
  • 1 laska wanilii

Dodatkowo:

  • cukier puder/zmielony ksylitol do posypania
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

  • mąkę, masło, migdały, ksylitol  i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować na 2 godziny do lodówki
  • ciasto pociąć na jednakowej wielkości  około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180`C 10 minut na jasny kolor
  • jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się go za dużo. Jeśli lubisz słodkości nie żałuj cukru pudru
  • przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce 

SMACZNEGO!

1 rogalik to: 48 kcal, 0,5 g białka, 3 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 0 g błonnika

Źródło przepisu:  Prospekt „Apotheken Umschau”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *