Biszkoptowa rolada bananowa

Biszkoptowa rolada to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser, dużo łatwiejszy niż mogłoby się wydawać.

Uwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie!

Składniki na biszkopt:

  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 100 g ksylitolu/cukru

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 2 łyżki rumu/wódki
  • esencja waniliowa

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki
  • 2 małe banany
  • 50 g płatków migdałowych

Wykonanie:

  • mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Jajka ubić z cukrem pudrem na biały puszysty krem. W 3 partiach delikatnie, przy pomocy szpatułki wmieszać mąkę. Ciasto rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia                                                                                                                                          
  • piec w 200`C 10 minut. Gorącą roladę ułożyć na ściereczce kuchennej (ściereczkę można posypać cukrem pudrem, by rolada się nie przykleiła), papierem na wierzchu. Delikatnie zdjąć papier z ciasta, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostygnięcia
  • zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Po chwili zamieszać do uzyskania gładkiego kremu
  • serek mascarpone wymieszać z cukrem, rumem i śmietaną kremówką, następnie ubić do uzyskania gęstego kremu
  • rozwinąć roladę, posmarować przygotowanym kremem. z połowy czekolady zrobić na kremie esy-floresy i ułożyć przekrojone na pół banany. Zwinąć roladę i umieścić na kilka godzin, by krem stężał. Roladę do zwijania układam na folii spożywczej i zwijam razem z folią
  • resztę polewy czekoladowej rozsmarować na roladzie i obsypać delikatnie podprażonymi płatkami migdałowymi (migdały bardzo szybko się palą)

SMACZNEGO!

Uwagi:
Krem można przygotować również ze zmiksowanych bananów. Pominąć wówczas dodatek śmietany kremówki, zmiksować serek mascarpone ze zmiksowanymi wcześniej bananami.

Banany należy skropić sokiem z cytryny, by za bardzo nie ściemniały (a i tak zmienią kolor). Krem ma bardzo wyraźny smak bananowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *