Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne.
Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał (przepis tutaj).
Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe.
Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem.
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
5 jabłek
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru/ksylitolu
masło
Wykonanie:
- zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka razy zamieszać
- obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem i cynamonem
- naczynie do zapiekania wysmarowć masłem
- ryż wymieszać z wiórkami kokosowymi. Układać w naczyniu na przemian z jabłkami tak, by ostatnią warstwę stanowił ryż. Ułożyć na wierzchu wiórki masła
- zapiekać w 180`C 20 minut
- podawać z jogurtem greckim lub śmietaną
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Pyyyyysznie!
OdpowiedzUsuńRyż zapiekany z jabłkami to ulubiony mój podwieczorek z dzieciństwa.
Tak, to danie może być pysznym podwieczorkiem:)
OdpowiedzUsuńDziekuje,ze przypomnialas mi zapomniany przepis. Chetnie z niego skorzystam :-).
OdpowiedzUsuńSuper, urozmaicenia w kuchni nigdy za wiele:)
UsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!