Kokosowy ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, danie które każdy pamięta z dzieciństwa. Proste, ekonomiczne i po prostu pyszne.

Zawsze jadłam ryż gotowany na wodzie, ponieważ nikt w domu za mlekiem nie przepadał. Dziś wersja wzbogacona, ponieważ ryż ugotowałam na mleku kokosowym i do masy ryżowej dodałam wiórki kokosowe. Danie dietetyczne, lekkostrawne i na pewno nie tylko  dzieci zjedzą taki obiad ze smakiem.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 5 jabłek
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • masło

Wykonanie:

  • zagotować mleko kokosowe, wsypać ryż, szczyptę soli, zamieszać i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem 20 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. W międzyczasie można kilka razy zamieszać
  • obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem i cynamonem
  • naczynie do zapiekania wysmarować masłem
  • ryż wymieszać z wiórkami kokosowymi. Układać w naczyniu na przemian z jabłkami tak, by ostatnią warstwę stanowił ryż. Ułożyć na wierzchu wiórki masła
  • zapiekać w 180`C 20 minut
  • podawać z jogurtem greckim lub śmietaną

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *