Pasta z makreli i awokado

Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny — gotowe!

Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam… O mało nie pochłonęłam wszystkiego, co zmiksowałam. Pyszna jest z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami, pomidorem, jajkiem itd. Od dziś moja ulubiona pasta z makreli.

Z kromką razowego chleba orkiszowego lub orkiszową tortillą to świetna kolacja. Na 1 porcję 80 g makreli i 1/2 awokado. Myślę, że może stanowić także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 makrela
  • 1 awokado
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • z ryby ściągnąć skórę, wyjąć kręgosłup i oddzielić rybę od ości
  • awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny, wyjąć łyżką
  • mięso makreli i awokado umieścić w blenderze i zmiksować. Skosztować, czy pasta jest dość słona, doprawić pieprzem
  • podawać z pieczywem 

SMACZNEGO! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *