piątek, 2 marca 2018

Pasta z makreli i awokado. Dieta szybka przemiana - faza III


Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe!
Na początku chciałam zrobić pastę w wersji wzbogaconej i przygotowałam cebulkę, korniszonki. Po zblendowaniu skosztowałam i przepadłam... O mal nie pochłonęłam wszystkiego co zmiksowałam. Pyszna jest z ogórkiem, rzodkiewkami, kiełkami, pomidorem, jajkiem itd. Od dziś moja ulubiona pasta z makreli.
Pasta idealnie wpisuję się w dietę - szybka przemiana.
Z kromką razowego chleba orkiszowego lub orkiszowa tortillą (przepis wkrótce) to świetna kolacja. Na 1 porcję 80 g makreli i 1/2 awokado.
Myślę, że może stanowić także pyszne nadzienie do wielkanocnych jajek. Z rzeżuchą będzie znakomicie smakować. Przepis koniecznie do wypróbowania! Bardzo polecam!

Składniki:
1 makrela
1 awokado
sok z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
  • z ryby ściągnąć skórę, wyjąć kręgosłup i odzielić rybę od ości
  • awokado przeciąc wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny, wyjąć łyżką
  • mięso makreli i awokado umieścić w blenderze i zmiksować. Skosztować, czy pasta jest dość słona, doprawić pieprzem
  • podawać z pieczywem 
                                                                  SMACZNEGO !                                                   


2 komentarzy

  1. Uwielbiam takie domowe smarowidla. Samo zdrowie. Ciekawi mnie smak. A moge uzyc np.dorsza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak będzie smakować z dorszem. Szczerze powiem, że za wędzonym dorszem nie przepadam!

      Usuń

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!