Na wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas lepiej się kroi i ma bogatszy smak.
Przy całym bogactwie mięs i wędlin proponuję pasztet wegeteriański z fasoli z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich. Delikatny w smaku, a kremowa konsystencję przełamują chrupiące orzechy.
To zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnego mięsnego.
Składniki:
1 gruszka+ plastry gruszki
1 cebula
1/2 szklanki orzechów włoskich
100 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkartałowej
sól, pieprz
Wykonanie:
- fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Rano wodę z moczenia odlać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny do miękkości. Odcedzić (zachowując część wody), przestudzić
- cebulę zeszklić na części oleju, w międzyczasie dodać obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę
- fasolę, cebulę z gruszką, przyprawy i jajka umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była za sucha dodać odrobinę wody z gotowania fasoli. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać drobno posiekane orzechy włoskie. Skosztować masę, w razie konieczności dosolić lub dodać pieprzu
- foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
- masę fasolową układać w foremce uciskając łyżką, na koniec uderzać foremką o blat, by masa ściśle się ułożyła. Górę pasztetu można ozdobić plastrami obranej gruszki
- piec w 200`C 45 minut. Gdy pasztet jest zrumieniony, a brzegi odstają od brzegów foremki pasztet jest gotowy. Studzić w foremce. Najlepiej kroić po nocy spędzonej w lodówce
SMACZNEGO !
5 komentarzy
Niko, ile ma być suchej fasoli, bo w przepisie wspominasz o ilości już ugotowanej.
OdpowiedzUsuńBo gotowałam 500 g fasoli i ubrałam 2,5 szklanki już ugotowanej do pasztetu. Myślę, że 1 szklanka suchej na pewno!
UsuńDziękuję :). Pasztet wygląda pysznie a spis składników podpowiada, że na pewno super smakuje.
UsuńWygląda cudownie! I ta gruszka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!