Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Jest już rabarbar! Czas zatem upiec pierwsze ciasto z rabarbarem. Czy może być coś pyszniejszego wiosną? Ciasto jest proste, szybkie do przygotowania. Kwaskowaty rabarbar otulony mięciutkim ciastem z migdałami smakuje wybornie!

Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne idealne na wiosenny podwieczorek lub plenerową imprezkę! Do ciasta użyłam ciemniejszej, zdrowszej wersji mąki orkiszowej 1050, a cukier zastąpiłam ksylitolem.

Ciasto możesz przygotować z samej mąki lub z dodatkiem mielonych migdałów.

Składniki na blaszkę 24 × 32 cm:
Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej 1050 (lub 120 g mąki i 80 g mielonych) migdałów
  • 125 g masła
  • 100 g ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki orkiszowej 1050
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
  • 70 g masła

Dodatkowo: 

  • 800 g rabarbaru

Wykonanie:

  • składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami. Uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki
  • rabarbar umyć, obrać i pokroić w 3 cm kawałki
  • mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia
  • miękkie masło ubić z cukrem/ksylitolem pudrem i szczyptą soli na puszystą  masę (przynajmniej przez 5 minut). Kolejno wbijać po 1 jajku, następnie wmieszać na małych obrotach miksera mąkę i mleko
  • ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na wierzchu rabarbar i równomiernie posypać kruszonką
  • piec w 190`C 35-40 minut
  • przed podaniem posypać cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *