Chlebek bananowy z czereśniami – fit i wege

Chlebek bananowy, a właściwie najprostsze ciasto, jakie można upiec. Bez miksera, bez ubijania, wystarczy łyżka lub szpatułka do wymieszania suchych składników z mokrymi. Bajecznie proste i bardzo smakowite, mięsiste i wilgotne. Najczęściej przypominam sobie o bananowym chlebku, gdy mam na stanie przejrzałe banany. To właśnie najlepszy przepis na wykorzystanie zapominanych, z czarnymi plamkami, bardzo dojrzałych bananów. Takie mają najwięcej słodyczy.

Dzisiejszy chlebek jest bez dodatku jajek, słodycz płynie z bananów i ksylitolu, a do upieczenia użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, pełnej błonnika. Bez wyrzutów sumienia możesz sięgnąć po drugi kawałek!

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

  • czereśnie umyć i wydrylować
  • odważyć do miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
  • zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie
  • do suchych składników dodać mokre i wymieszać
  • przygotowane ciasto przełożyć do  standardowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka
  • piec w 180`C 45-50 minut, do suchego patyczka
  • przed podaniem posypać zmielonym ksylitolem/cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *