Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami

Pieczone udka kurczaka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Niewiele się napracujesz, a jak smakuje taki obiadek.

Mięso kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo udka z kurczaka to spora dawka witaminy B2 i cynku. Udka upieczone w piekarniku są soczyste, a skórka chrupiąca. Tak przygotowane mięso będzie na pewno zdrowsze.

Do zamarynowania mięsa zamiast gotowych mieszanek użyj własnej (przepis na blogu) lub oddzielnie pakowanych kupnych przypraw. Mieszanki przyprawowe zawierają sporo niepotrzebnych i niechcianych dodatków.

Rozmaryn i masło dodatkowo aromatyzuje mięso.

Składniki:

  • 4 ekologiczne uda kurczaka
  • 250 g małych pieczarek
  • 1- 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz z młynka
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • 3-4 łyżki wrzątku lub bulionu

Wykonanie:

  • udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu, odrzucić
  • kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Zafoliować naczynie i ustawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny
  • wstawić udka do piekarnika nagrzanego do 220`C skórą do dołu, w połowie pieczenia obrócić. Obłożyć mięso rozmarynem i wiórkami masła. Na dno naczynia żaroodpornego wlać wrzątek. Piec około 45-60 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia podlać kilkukrotnie mięso powstałym sosikiem. 20-30 minut pod koniec pieczenia dołożyć pieczarki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *