poniedziałek, 2 lipca 2018

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami


Pieczone udka kurczaka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad.
Niewiele się napracujesz, a jak smakuje taki obiadek. Mięso kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo bardzo dobrze przyswajalnego białka. Dodatkowo udka z kurczaka to spora dawka witaminy B2 i cynku.
Udka upieczone w piekarniku są soczyste, a skórka chrupiąca. Tak przygotowane mięso będzie na pewno zdrowsze.
Do zamarynowania mięsa zamiast gotowych mieszanek użyj własnej (przepis na blogu)
lub odzielenie pakowanych kupnych przypraw. Mieszanki przyprawowe zawierają sporo nieptrzebnych i niechcianych dodatków. Rozmaryn i masło dodatkowo aromatyzuje mięso.

Składniki:
4 ekologiczne uda kurczaka
250 g małych pieczarek
1- 2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz z młynka
lub  zamiennie domowa przyprawa do kurczaka
1 łyżka masła
1-2 gałązki rozmarynu
3-4 łyżki wrzątku lub bulionu

Wykonanie:

  • udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu, odrzucić
  • kurczaka natrzeć oliwą i przyprawami. Zafoliować naczynie i ustawić w lodówce najlepiej na całą noc lub przynajmniej na 2 godziny
  • wstawić udka do piekarnika nagrzanego do 220`C skórą do dołu, w połowie pieczenia obrócić. Obłożyć mięso rozmarynem i wiórkami masła. Na dno naczynia żaroodpornego wlać wrzątek. Piec około 45-60 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia podlać kikukrotnie mięso powstałym sosikiem. 20-30 minut pod koniec pieczenia dołożyć pieczarki
                                                                 SMACZNEGO !




2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!