wtorek, 17 lipca 2018

Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym


Udka z kurczaka to świetny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj)  i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny.


Składniki:


9 udek z kurczaka bez kości i skóry
sól, pieprz
słodka papryka
kurkuma
oregano suszone/świeże
sos paprykowo-pomidorowy ( z tego przepisu)
1 cebula
2 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

  • udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka solą, pieprzem, papryką, kurkumą i posypać oregano. Złożyć na pół i obtoczyć w mące
  • obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego 
  • na tej samej patelni zeszklić obraną, posiekaną cebulę. Przełożyć na podsmażone udka. Zalać mięso sosem paprykowo-pomidorowym
  • piec w nagrzanym piekarniku do 200`C około 35-40 minut
  • podałam z młodymi ziemniaczkami i żółtą fasolką szparagową
                                                                   SMACZNEGO !


2 komentarzy

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!