Szpajza – piankowy krem cytrynowy

Szpajza — pod tą dziwnie brzmiącą nazwą kryje się absolutnie obłędny deser. To śląski król rodzinnych imprez — chrzcin, komunii i wesel.

Deser przygotowuje się na bazie jaj kurzych. Do ubitych jajek dodaje się żółtka utarte z cukrem, a konsystencję deseru utrzymuje żelatyna. Ozdabia się go owocami lub kokosem. Lekki, puszysty, o konsystencji pianki. Bardzo prosty do przygotowania.

Z największą przyjemnością dzielę się super smacznym przepisem. Przeglądając zdjęcia, odkryłam, że nie został jeszcze opublikowany, dlatego nadrabiam zaległości. Przepis pochodzi jeszcze z sezonu truskawkowego, ale to nic bez dodatku truskawek też będzie rewelacyjny. Idealne małe słodkie co nieco do sylwestrowego bufetu! Tym przesmacznym deserkiem kończę blogowanie w 2018 roku! Do siego roku! Polecam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru/ksylitolu
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki/2 listki żelatyny

Przygotowanie:

  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku
  • jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodawać po łyżeczce sok z cytryny
  • białka ubić na sztywno ze szczyptą soli 
  • do utartych żółtek dodać skórkę cytrynową i wymieszać ze sztywną pianą. Na końcu wlać kroplami żelatynę, delikatnie mieszając
  • napełnić pucharki lub jedno naczynie kremem. Przestudzić i wstawić do lodówki do stężenia
  • podawać z sezonowymi owocami lub posypane wiórkami kokosowymi  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *