Zielone szpecle jarmużowe

Szpecle to nic innego jak proste, niemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam, to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie.

Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą oko.

Podstawowy przepis na szpecle znajdziesz na blogu. Dzisiaj zapraszam na zielone szpecle z dodatkiem liści jarmużu.

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 40-50 g liści jarmużu (2 duże liście)

Przygotowanie:

  • liście jarmużu pozbawić grubych nerwów środkowych, następnie zmiksować z wodą i olejem
  • zmiksowany jarmuż wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste
  • ciasto przeciskać wprost do gotującej się wody przez specjalną foremkę, sitko lub odkrawać nożem po kawałku z deseczki. Używam sitka i dobrze jest przed użyciem zmoczyć sitko w zimnej wodzie. Ciasto się nie przykleja i łatwiej je później umyć
  • gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Moje wylądowały w rosole

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *