czwartek, 21 marca 2019

Czekoladowe ciasteczka owsiane - fit, pyszne


Ciasteczka owsiane są niezwykle proste do przygotowania, tanie, zdrowe i bardzo popularne. Polecam czekoladową wersję ciasteczek, z suszoną żurawiną (lub rodzynkami), orzechami włoskimi i daktylami. Do upieczenia ciasteczek oprócz płatków owsianych użyłam mąki gryczanej, ale możesz każdej innej. Samo zdrowie!

Wymieszaj składniki, dodaj ulubione bakalie i do piekarnika!
Super do kawy, na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!

Składniki na 16 sztuk (1 duża blacha):

100 g płatków owsianych błyskawicznych
90 g mąki (u mnie gryczana)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
60 g masła/oleju kokosowego
110 ml miodu
150 g suszonej żurawiny
50 g orzechów włoskich
50 g daktyli

Przygotowanie:

  • piekarnik nastawić na 170* C
  • do miski wsypać płatki owsiane, dodać mąkę, proszek, kakao, cynamon i wymieszać
  • do drugiej miski wbić jajko i rozbełtać. Dodać płynny miód i rozpuszczony tłuszcz
  • posiekać bakalie na drobniejsze kawałeczki
  • połączyć suche składniki z mokrymi, dodać bakalie i wymieszać
  • nakładać po 1 łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne ciastka
  • piec w 170* C 15 minut
  • studzić na kratce
                                                                  SMACZNEGO !
inspiracja: stąd

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!