poniedziałek, 4 marca 2019

Jaglany krupnik z batatami i jarmużem - dietetycznie


Krupniczek jaglany z batatmi i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegeteriańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne.

W wersji wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu.

Składniki:
2 małe bataty
1 szklanka jarmużu
3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
1 marchewka, mała pietruszka, plaster selera
kawałek pora
sól, pieprz
zielenina
 bulion - około1,5 l
1 łyżka tłuszczu

Przygotowanie:

  • wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
  • pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor i nie będzie już tak smaczny 
  • cebulę zeszlić na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone bataty i starte na tarce warzywa, następnie przesmażyć. Dolać bulion, wsypać wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotowań około 15 minut, aż bataty będą miękkie
  • kilka minut przed końcem dodać pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż. Dosmaczyć solą i pieprzem
  • podawać suto posypaną natką pietruszki
                                                                   SMACZNEGO !

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się przepis? Możesz go skomentować i podzielić się ze znajomymi. Komentarze bardzo mnie motywują:) Pozdrawiam!