Krupniczek jaglany z batatmi i jarmużem, ta zupa to prawdziwy superfood. Jest pyszna, pożywna, pełna witamin i banalnie prosta do przygotowania. Robiłam ją w dwóch wariantach: na bulionie drobiowym i w wersji wegeteriańskiej na bulionie warzywnym, obie pyszne.
W wersji wegeteriańskiej dodaj grzybka i sos sojowy (umami!), a zupa będzie pełna smaku. Polecam szczególnie wszystkim, którzy zmagają się z zakwaszeniem organizmu.
2 małe bataty
1 szklanka jarmużu
3,5 łyżki kaszy jaglanej (użyłam grubej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 cm imbiru
1 marchewka, mała pietruszka, plaster selera
kawałek pora
sól, pieprz
zielenina
bulion - około1,5 l
1 łyżka tłuszczu
Przygotowanie:
- wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej
- pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor i nie będzie już tak smaczny
- cebulę zeszlić na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone bataty i starte na tarce warzywa, następnie przesmażyć. Dolać bulion, wsypać wcześniej przelaną wrzątkiem kaszę jaglaną i gotowań około 15 minut, aż bataty będą miękkie
- kilka minut przed końcem dodać pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż. Dosmaczyć solą i pieprzem
- podawać suto posypaną natką pietruszki
SMACZNEGO !
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!